Sabies que...?

Navega entre els continguts i assabenta’t de tot allò que coneixen molt pocs.

La fermentació en bóta

No només els vins negres fermenten en bóta...

Llegir

Quant temps es pot guardar un vi?

És un error freqüent pensar que els vins milloren amb els anys: el màxim que es pot esperar és que el vi no s'espatlli.

Llegir

El teu Penedès, sempre al seu punt!

El somelier Xavi Nolla explica la importància de la temperatura que se serveix el vi Penedès per a ser disfrutat al màxim.

Veure

Què aporta la criança als vins?

Els enòlegs del Penedès trien les caracterí­stiques de les bótes amb molta cura, ja que conformen una de les variables més importants que acaben definint un vi.

Llegir

Per què hi ha tan pocs vins rosats a les cartes dels restaurants?

Al Penedès hi ha una nova generació de vins rosats, amb més o menys intensitat de color i aromàticament complexes, que són grans vins.

Llegir

Saps fer un marge de pedra seca?

L'expert en marges de pedra seca Jaume Ferrer, ens explica el perquè d'aquests.

Veure

L'estrés de la vinya

A vegades, cal sembrar herbes a la vinya per controlar el vigor del cep i buscar així­ una qualitat òptima de raïm.

Llegir

Què atrau dels vins més joves?

Els blancs joves penedesencs tenen una gran acceptació per part del públic. Per què?

Llegir

Els vins de la castanyada

La festivitat de Tots Sants porta arrelada una tradició familiar ben nostra que va sorgir com a celebració d'agraïment per les collites rebudes.

Llegir

Terra i Vi - Oriol Rossell

El procés vegetatiu de la vinya és el tema del primer reportatge d'aquest capítol. Les bodegues Oriol Rossell ens obren les seves portes.

Veure

El Xarel·lo, varietat estrella

La sommelier Meritxell Falgueras ens descriu els blancs més caracterí­stics del Penedès. Tant en vins joves com amb barrica, el Xarel·lo Penedès cada dia guanya més adeptes.

Veure

Vols un vi brillant?

Totes les impureses després de la fermentació s'eliminen amb el filtrat

Llegir

Terra i Vi - Sumarroca

El somelier Ton Colet ens explicarà els aspectes bàsics per a fer un tast i visitarem les bodegues Sumarroca.

Veure

Terra i Vi - Heretat Montrubí

Descobrim com funciona la DO Penedès de la mà del seu president, Francesc Olivella. Visitarem Heretat Montrubí.

Veure

El millor moment...la maduresa.

Quan un raïm arriba en el seu millor moment de maduresa, és quan es considera que és el moment òptim per a ser collit.

Llegir

Degorjant

L'elaborador Sergi Colet ens ensenya com i per què es degorja una ampolla de vi escumós Penedès

Veure

El valor d'un vi ecològic

A la DO Penedès cada cop més cellers aposten per la producció 100% ecològica.

Llegir

D'on ve el color rosat del vi?

La sommelier Meritxell Falgueras, ens explica que els vins rosats provenen de varietats negres amb maceracions molt curtes.

Veure

La importància de la fermentació

Controlar la temperatura durant la fermentació és clau per obtenir un bon producte.

Llegir

Les feromones com a tècnica de confusió sexual

El tècnic en sanitat vegetal Joan Reyes, ens explica com s'ha de despistar al mascle de la papallona per a que no trobi a la femella.

Veure

Les formes dels ceps

El viticultor Joan Esteve ens explica les diferents maneres de conrear la vinya a la DO Penedès. En vas i l'emparrat en royat són de les més comunes. Què vol dir cada una?

Veure

Per què macerem la pell del raïm?

Macerant la pell del raïm aconseguim el color del vi, bàsicament en els negres i l'estructura en els blancs.

Llegir

Desrapar o no desrapar?

Com més rapa s'extregui, menys tocs vegetals tindrà el futur vi.

Llegir

Com es diuen les varietats blanques del Penedès?

Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Subirat Parent, Malvasia de Sitges, Chardonnay i algunes altres...

Llegir

Fermentem els blancs

En el vins blancs joves, un cop tenim el most net, el posem en un dipòsit d'acer inoxidable on es produirà la fermentació.

Llegir

Dolç Penedès

Si ets dels que acaben un bon àpat amb un dolç Penedès, et pot interessar el seu origen.

Llegir

Un ramat d'ovelles esporgant?

El vitivinicultor Josep Mitjans ens descobreix com, al Penedès, s'utilitza com a recurs natural per esporgar, un ramat d'ovelles per afavorir la bona evolució del raïm.

Veure

Terra i Vi - Bolet

Coneixem les característiques del vi negre de la DO Penedès. A més fem una visita a Bolet. El celler aposta per tècniques de cultiu naturals.

Veure

El moment del verolat

L'elaborador Gerard Jané, parla d'un moment molt important a la vinya: quan s'inicia el procés de maduració del raïm.

Veure

L'origen de la fusta de bóta

Al Penedès no només es fan servir barriques de roure...

Llegir

Bombolles amb nom propi

Clàssic Penedès, les bombolles de la nostra DO.

Llegir

El raïm arriba al celler

L'elaborador Gerard Jané, descriu com n'és de frenètica l'activitat als celler del Penedès, entre els mesos d'Agost i Octubre.

Veure

Quin vi s'ha de decantar?

Per a què serveix realment la decantació de determinats vins?

Llegir

Què és el Vi de Finca?

Són els vins de màxima categorí­a dins de la denominació d'origen Penedès.

Llegir

Quan i com s'ha de decantar un vi?

Al Penedès diferenciem clarament dos motius per decantar un vi.

Llegir

Terra i Vi - Can Descregut

El vi rosat és el protagonista d'aquest capitol. Descobrim també Can Descregut, elaborador de vins ecològics de poca producció.

Veure

Terra i Vi - Albet i Noya

Parlem de l'agricultura ecològica al món vitivinícola i les tècniques de la biodinàmica. Un exemple és Albet i Noya, un celler que sempre ha apostat per tècniques de respecte amb el medi ambient.

Veure

El perquè de les bótes

L'enòloga Marga Torres ens explica la importància que té el control de la temperatura i la humitat pel vi a la sala de barriques.

Veure

Varietats europees sobre peus americans

La fil·loxera va obligar a utilitzar peus de ceps americans a totes les vinyes d'Europa.

Llegir

Hi ha vins secs de moscatell?

A Catalunya el més habitual és que si un vi s'anomena moscatell, sigui dolç, i si s'anomena muscat sigui sec.

Llegir

Terra i Vi - Pinord

Miquel Torres ens explica l'estat de la DO Penedès al mercat internacional. Pinord ens acull a les seves instal·lacions.

Veure

Fermentem els negres

En els vins negres la fermentació és la transformació dels llevats dels sucres en alcohol, diòxid de carboni i calor, però es tot pot variar si és per obtenir un vi negre jove o un vi negre per a criança.

Llegir

La vinya també plora

L'elaborador Manel Avinyó ens comenta que durant la brotació els ceps poden plorar fins 1,5 litres de saba diaris.

Veure

Com es determina si un vi és DO Penedès?

No tots els vins poden formar part de la DO Penedès. Com es decideix?

Llegir

Com conservar el nostre vi Penedès un cop obert?

Descobreix quines són les diferents opcions per conservar una ampolla de vi un cop oberta.

Llegir

La sensació d'un vi negre

La sommelier Meritxell Falgueras, ens dóna detalls sobre les sensacions que giren al voltant dels vins negres.

Veure

Obrim una ampolla de vi?

El sommelier Xavi Nolla ens ensenya com obrir una ampolla de vi en 3 passos bàsics.

Veure

Terra i Vi - Mas Bertran

Coneixem els espumosos de la DO Penedès. Visitem Mas Bertran, un celler que aposta per productes de qualitat.

Veure

Què és el desfangat?

Es tracta d'un procés de separació del most clar.

Llegir

Clàssic Penedès

Clàssic Penedès, l'escumós de qualitat de la DO Penedès

Veure

Terra i Vi - Mas Tinell

L'enoturisme al Penedès. A més descobrim la proposta vitivinícola, gastronòmica i d'hosteleria de l'Hotel Mas Tinell.

Veure

Ostres, Xarel·lo Penedès!

Vols sorprendre a algú? T'oferim un maridatge perfecte.

Llegir

Terra i Vi - Vilarnau

La DO Penedès està treballant per a dividir el territori en subzones segons el clima, el sòl i l'alçada. També visitem Caves Vilarnau.

Veure

Terra i Vi - Can Bas

Terra i Vi parla d'Innovi en aquest capítol. A més, la família Ventura ens obre les portes de Can Bas.

Veure

Terra i Vi - Loxarel

Estudiem la poda de la vinya. Visitem Loxarel, un celler que treballa amb tècniques biodinàmiques i experimentals.

Veure

Com influeix la poda en un vi?

La viticultora Isabel Vidal, explica com amb la poda es pot començar a controlar la producció de les diferents varietats i, per tant, la qualitat de cada collita.

Veure

Una floració vital

El vitivinicultor ecològic, Eudald Massana, explica com n'és d'important el procés de floració del cep, ja que depèn molt del clima que hi hagi per a que s'asseguri un raïm òptim.

Veure

La verema: en el punt òptim de maduració

El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, explica com aquesta DO estableix controls de maduració.

Veure

Terra i Vi - Vallformosa

Començem parlant de les característiques de la verema al Penedès. Coneixem les bodegues Vallformosa, responsables de la marca Domènech Vidal.

Veure

Supervivència per clonació

El cep és una planta que no s'ha reproduït en milers d'anys.

Llegir

Penedès, la primera vinya de Catalunya

L'arqueòleg Daniel López ens relata com, restes arqueològiques demostren que el Penedès és el bressol de la viticultura catalana.

Veure

Terra i Vi - Nadal

Quines són les característiques dels vins blancs de la DO Penedès? També visitem el celler Nadal, el primer de l'estat en elaborar un vi dolç de botritis natural.

Veure

Cicle de la vinya a la DO Penedès

L'essència de la vinya de la DO Penedès en un any.

Veure

T'atreveixes a maridar?

L'enòleg Pere Escudé ens demostra que els vins del Penedès tenen moltes opcions de maridatge a tenir en compte.

Veure

Terra i Vi - Llopart

Parlem de la integració paisatgística dels cellers. Visitem Llopart, un dels cellers més antics del Penedès.

Veure

Com tastar un vi amb els cinc sentits

La sommelier Meritxell Flagueras, ens dóna una guí­a ràpida per no perdre cap matí­s a l'hora de tastar un vi Penedès.

Veure