Què aporta la criança als vins?

Què aporta la criança als vins?

Primer de tot cal dir que hi ha dues menes de criança, la que es fa en bóta i la que es fa a la pròpia ampolla. La més important és la que es fa en bóta que, contra el que a vegades es diu, no fa més “fort” el vi, ans el contrari, més aviat el suavitza i l'arrodoneix. 

És per aquest motiu que els vins que posem en criança són vins originàriament més astringents i tànics, més potents, capaços d’aguantar aquest procés sense oxidar-se i envellir.

La criança els aporta a més una complexitat aromàtica, ja que suma a les aromes originals del vi jove, les de la fusta emprada (de roure o, recentment, d’acàcia) i les del torrat al que se sotmet per fabricar les bótes. Per això els enòlegs del Penedès trien les característiques de les bótes amb molta cura, ja que són un component important de les diferents variables que acaben definint un vi. 

Hi ha vins blancs amb criança? Sí, tot i que són menys freqüents. Generalment són vins que han fermentat dins la bóta per agafar amb més rapidesa les aromes i els tanins de la fusta, o també vins blancs que fan una curta criança en bóta un cop acabada la fermentació.

Comparteix